Liquid-Aroma Blog

Engedd ki a gőzt - vaper tank rövidítések és magyarázatok

Liquid-Aroma.hu
2022.11.25 11:31
Engedd ki a gőzt - vaper tank rövidítések és magyarázatok

Ha egyszer elkezdesz vapelni, a lejtőn nincs megállás - egyre többet fogsz megtudni az alkatrészekről, és jobban megismered a praktikákat, amelyekkel javíthatod a gőzölési élményt. Egészen arra a szintre emelheted az egyéni preferenciákat, hogy saját, kézhez álló vaper tankot építesz, amelyhez nem árt megismerni a közismert rövidítéseket. Ebben szeretnénk némi segítséget nyújtani, hogy Te is hasznát vehesd ezeknek a betűszavaknak.

Az RBA, RDA és az RSA

Az elektromos cigarettázás kultúrájában rengeteg rövidítést használnak, elég csak megnézni az MTL vs. DL esetét. Az első alanyunk ma az RBA, ami a Rebuildable atomizer rövidítése. A neve sokat sejtet, ugyanis nem másról van szó, mint az újraépíthető tankról. Gyűjtőnévként funkcionál azokra a kazánokra és porlasztókra, amelyekbe saját tekerésünkret építhetjük, napjainkban leginkább a felújítható és újraépíthető porlasztófejekre használjuk.

Kicsit csavarunk az előzőn, mivel az RDA, az az a Rebuildable Dripping Atomizer már az újraépíthető csepegtetős kazán megfelelője lesz, amely liquid tárolásra képes. Egyszerű felépítése egy build decket, egy légáramlás-szabályozóval ellátott kupakot és egy driptipet tartalmaz. Az ízélmény szinte az arcodba robban, ugyanis közvetlenül a tekeréstől érkezik a gőz, így rövid idő alatt sokkal koncentráltabb lesz az aroma. Használatuk kissé aprólékos, ezért inkább úgynevezett “kóstoló kazánként” került a köztudatba. Karbantartásuk és tisztításuk azonban meglehetősen egyszerű, áruk pedig kedvező, ezért is tartoznak a közkedvelt kategóriába.

Újgenerációs dripperként is hivatkozhatunk az RSA-ra, azaz a Rebuildable Squonk Atomizerre, ami az RDA fejlettebb verziója, hiszen a kényelmetlen folyamatos csepegtetés itt már kiküszöbölt probléma. Egyrészt az alján lévő pin kicserélésével bottom feederre, másrészt a squonk módra tekerve nem kell többé magaddal hordanod az e-liquidet. Alulról pumpálva láthatod el a tankot aromával, így ezzel a kis modifikációval meglehetősen leegyszerűsítheted a vapelési élményt. Manapság már mindkét kiegészítőt megkapod a gyártóktól, így az RDA kazánok egyszerűen funkcionálhatnak RSA-ként is.

Következik az RTA és az RDTA

A sornak még nincs vége, hisz ahány aroma vagy koncentrátum, annyi rövidítés van szinte. A következő alanyunk az RTA, ami a Rebuildable Tank Atomizer rövidítése: ez tulajdonképpen az újraépíthető-felújítható tankokat jelenti. Ezek a tankok egyaránt lehetnek MTL vagy DL tankok is. Ha az RDA-hoz hasonlítjuk, akkor sokkal bonyolultabb a felépítése, és még saját liquid tartállyal is rendelkezik. Ezáltal egyáltalán nincs szükség squonkolásra vagy csepegtetésre a tökéletes léellátáshoz.

A mai utolsó rövidítésünk nem más, mint az RDTA, ami a Rebuildable Dripping Tank Atomizert takarja. Már a többi megnevezéshez hasonlítva is láthatjuk, hogy itt bizony bonyolódik a helyzet és egy hibrid tankváltozatról van szó. Ez az egész nem más, mint egy tartállyal rendelkező RDA kazán. Itt a build deck mindig a tank felső részén található, így tartja meg az RDA tankokra jellegzetes intenzív ízeket. A léellátást kétféleképpen oldhatjuk meg: fémsodronnyal vagy közvetlenül a tartályba “lógatott” vattával.

Könnyű elveszni ennyi rövidítésben a vaper tankok területén

Természetesen megértjük, ha valaki első olvasásra szinte fel sem fogja, miről is van pontosan szó. Az elektromos cigarettázás mögötti mechanikák bonyolultak, olykor nem is érdemes mélyebben belemenni. Ezért is jó az, ha bármi kérdés merül fel használat előtt, közben, után, minket bizalommal kereshetsz.