Liquid-Aroma Blog

Nikotinmentes e-cigi: most akkor káros vagy sem?

Liquid-Aroma.hu
2022.09.14 10:59
Nikotinmentes e-cigi: most akkor káros vagy sem?

A címben feltett kérdésre adott válasszal kapcsolatban a hétköznapokban nagyon sok vita van. Nagyon sokan azért hagyják el a hagyományos cigarettát, hogy le tudják küzdeni a nikotinfüggőséget. Erre tökéletes megoldást nyújthat az elektromos cigarettázás, így a klasszikus értelemben végzett dohányzás is teljesen átalakítható. Szerencsére a nikotinmentes e-cigi használatának számtalan formája létezik, valamint sok érv szól amellett, hogy inkább ezt a formát válasszuk a hagyományos füstölgés helyett.

A nikotinmentes e-cigi nem okoz függőséget

A dohányzásról azért nehéz leszokni, mert a függőség egyik legnagyobb okozója a nikotin maga. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy évről évre egyre nagyobb tolerancia alakul ki a nikotinnal szemben a dohányosoknál. Mint ahogy sok függőségnél, itt is a mennyiség növelésével próbálják a “függők” fenntartani ugyanazt a hatást. Ezzel nagyon könnyen egyfajta spirálba kerülhetünk, amiből nagyon nehéz kikerülni. Szerencsére, ahogy azt már írtuk a nikotinmentes alapfolyadékok esetében, nagyon sok eszköz elérhető, hogy a leszokás vagy legalább az egészségesebb módszerek irányába elinduljunk.

Számtalan, nulla milligramm nikotintartalmú elektromos cigaretta alapfolyadék érhető el a piacon, amelyek semmilyen függőséget kiváltó anyagot nem tartalmaznak. Fontos kiemelni, hogy a hagyományosról való áttérés az e-cigire nem jár hatalmas lemondásokkal. Eleinte saját magunk állíthatjuk be az egyes vegyületek mennyiségét, így elkerülhetjük a drasztikus leszokás okozta kellemetlen mellékhatásokat.

Honnan tudom, hogy nikotinfüggő vagyok?

Minden helyzet megoldásához az első lépés az, hogy felismerjük magát a problémát. Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egyáltalán függők, és már maga a káros szenvedély irányítja a mindennapjaikat. Több kutatás alapján a WHO összeállított egy több pontból álló ajánlást, amit figyelhetünk, és ha legalább három teljesül közülük 1 éven belül, akkor beszélhetünk nikotinfüggőségről. Továbbá a mi blogunkon is hasznos tudnivalókat találhatsz.

Nikotinfüggőségről akkor beszélhetünk, ha megjelenik a dohányzás utáni sóvárgás, valamint az is, ha nem tudjuk alacsony szinten tartani a cigarettázás mennyiségét. Ha felfüggesztjük a dohányzást, elvonási tünetek jelentkeznek, például éhség vagy koncentrációs zavarok. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy kezd kialakulni a tolerancia, és növelnünk kell a bevitt nikotin napi mennyiségét, akkor szintén a nikotinfüggőség egyik jeléről beszélünk. Súlyosabb esetekben már a szociális tevékenységeket, valamint a kötelességeket is elhanyagoljuk a dohányzás miatt. Ide sorolható az is, ha tisztában vagyunk a káros hatásokkal, a problémával, de ennek ellenére folytatjuk a cigizést.

A nikotinmentesség felé vezető út

A függőséget a dohánynövényben található alkaloida okozza. A nikotin növeli a vérnyomást, a vércukorszintet és a pulzusszámot, így kifejezetten mérgezőnek számít. Az egyik közkedvelt megoldás az, ha egyrészt elektromos cigarettázásra váltunk és elhagyjuk a hagyományost, másrészt ha e-ciginkbe nikotinmentes alapfolyadékot töltünk. Ezt különböző élelmiszeripari, valamint gyógyszeripari anyagok alkotják, így használatuk egyáltalán nem ártalmas. Sőt, mindemellett még sok más pozitív hatása is van az áttérésnek. A elektromos cigaretta használata még az édesség utáni kóros vágyat is csökkentheti. Webáruházunk kínálatában mindenki megtalálja az éppen szükséges aromát, legyen az nikotinmentes vagy nikotinos.