Liquid-Aroma Blog

Téged is érint a PG-allergia?

Liquid-Aroma.hu
2022.10.24 09:48
Téged is érint a PG-allergia?

A vaperek között egyre gyakrabban üti fel a fejét a PG-allergia, melynek tünetei megkeserítik a hétköznapokat. A téma körbejárásával kicsit átfogóbb képet kaphatunk arról, hogy miért és hogyan alakulhat ki ez a probléma, és milyen megoldásokkal orvosolhatjuk, hiszen lehet, hogy csak átmeneti állapotról van szó.

A PG-allergia tünetei, amelyekre érdemes odafigyelni

Allergiás tünetek szinte mindennel kapcsolatban előjöhetnek, élelmiszerekkel, pollenekkel, illetve adalékanyagokkal szemben is. A szervezet ilyenkor fokozottan érzékeny az adott komponensre, ezért túlzott választ, egyes esetekben tünetegyütteseket produkál. Ez az életünk során bármikor és bármilyen anyagra kialakulhat, amire nincs befolyásunk.

A tünetek általánosan a köhögés és torokszárazság, valamint torokfájás és viszketés is jelentkezhet. A torokkaparás, torok- és orrnyálkahártya irritációja első jele lehet, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. A visszajelzések alapján a vaperek körülbelül 10%-a küzd hasonló problémákkal, viszont ez kizárólag a PG-re mint adalékanyagra vezethető vissza, nem pedig azt jelenti, hogy káros lenne az e-cigi.

Miért tartalmaz az e-liquid propilén-glikolt?

Joggal vetődik fel a kérdés, ha minden tizedik vapernél allergiát vált ki, akkor mégis miért tartalmaznak a liquidek PG-t? Egyszerűen azért, mert kiváló hordozófolyadék, tökéletes viszkozitást biztosít és semleges oldószer. Ez azért lényeges, mert így mellékíz nélkül élvezhető az aromák valódi zamata, ami a gőzgyártás egyik legfontosabb szempontja.

A magasabb propilén-glikol tartalmú liquidek jobban váltják ki a torokhatást, ami jelentősen elősegíti a cigiről való átszokást, így könnyebb váltani is. Az allergiások számára azonban erősebb tünetek jelentkezését okozhatja, mint az égő érzés, a csalánkiütések vagy hólyagok megjelenése. Súlyosabb esetben érdemes orvoshoz fordulni a szakszerű segítségnyújtás érdekében.

Alapvetően igaz a vapelésre, hogy dehidratáló hatással bír, ezt megfelelő folyadékfogyasztással kompenzálhatjuk. Hasonló vapés jó tanácsokról blog keretein belül olvashatsz, ahol bővebben kifejtjük a felmerülő kérdéseket és témákat.

Mi a teendő beigazolódott PG-allergia esetén?

A dohányzással való felhagyással kialakuló nikotin hiány is okozhat hasonló tüneteket, mint a propilén-glikol allergia, amit nem szerencsés összekeverni. Éppen ezért az öndiagnosztikán túl javasolt orvosi megerősítés, azonban a vapelési szokások módosításával lehet, hogy te magad is képes leszel megszüntetni a kiváltó okot. Ha a folyadékpótlás, aromaváltás és alacsonyabb teljesítményre váltás után sem enyhülnek a tünetek, akkor is van még mit tenni ellenük.

E-liquideket már propilén-glikol nélkül is gyártanak, helyette növényi glicerin vagy magasabb VG arányú alap kerül bele. Ugyanígy az ízek esetén is megtalálhatók az alacsony PG-tartalmú, vagy PG-mentes aromák webáruházunkban. Így nemcsak minimalizálni tudod a propilén-glikol bevitelét a szervezetedbe, hanem konkrétan ki is zárhatod.

A megszokott vape élmény persze ezzel együtt változhat, például az ízintenzitás és a torokhatás is kevésbé lesz meg. Ennek kompenzálására kifejezetten jó megoldás lehet a porlasztós vapék RTA-ra vagy RDA-ra való lecserélése. Teljesítménynöveléssel szintén fokozható a torokhatás, hiszen így melegebb gőz távozik a csövön. Gyere és fedezd fel webáruházunk kínálatát!