Bázis

Az alapok és bázisok megkerülhetetlenek, ha házi e-liquid készítésre adod a fejed. Akadnak ugyan, akik ezt az egészet csak felesleges macerának érzik, de a keményvonalas vaperek többsége magának keveri az e-liquidet. De természetesen ez csak akkor éri meg a fáradságot, ha megfelelő minőségű alapanyagokat használsz, mivel ellenkező esetben sok kudarcot élhetsz át.

A gyenge, silány alapok és bázisok elferdítik az aromák ízeit, de akár káros hatással is lehetnek a szervezetedre. A Liquid-Aroma.hu oldalon kizárólag olyan alapanyagok közül tudsz szemezgetni, amik bizonyítottan magas minőséget képviselnek, így a keverési szabályok betartása mellett biztos sikereket érhetsz majd el.

Miből áll az e-liquid alap?

Tulajdonképpen az e-liquid elkészítéséhez csupán 2 összetevőre van szükséged: Propilén-glikolra (PG) és növényi glicerinre (VG). Természetesen sok múlik a keverési arányokon, mert az határozza meg, hogy milyen tulajdonságok fognak előtérbe kerülni, és melyek fognak háttérbe szorulni. Amennyiben nem szeretnél a keveréssel foglalkozni, csupán az ízesítést szeretnéd magad megoldani, akkor sok helyen van rá lehetőség, hogy megfelelő PG-VG arányok szerint előre kevert alapfolyadékot vásárolj. Ezekhez tulajdonképpen már csak aromát kell adagolni, és ha nincs az aroma használati utasításában várakozási idő feltüntetve, azonnal fogyaszthatóak is.

Propilén-glikol

Ez egy méltatlanul sokat vitatott alapanyaga az e-liquidnek. Ennek egyik oka, hogy az elektromos cigaretta kezdeti felvirágzásakor a hangos ellenzők egy képtelen konteóval álltak elő, miszerint ez fagyállók alapjául is szolgál, tehát a vaperek tulajdonképpen fagyállót lélegeznek be. Természetesen ezeken már jócskán túlléptünk, azóta számtalan kutatás is bizonyította, hogy a propilén-glikol belégzése semmilyen káros hatással nincs az emberi szervezetre. Az e-liquiden belül az ízek intenzitásáért és a kaparó torok hatásért felel.

Egyesek azonban allergiásak erre az összetevőre, sokkal intenzívebb torokhatást, szájszárazságot élnek meg miatta, így nem tudják használni az alapfolyadékuk elkészítésekor. Annak érdekben, hogy nekik se kelljen elektromos cigaretta nélkül leélni az életüket, léteznek előre kevert, kizárólag természetes összetevőkből álló alapfolyadékok. Természetesen a propilén-glikol hozzáadása nélkül.

Növényi glicerin

Ez a sűrűbb, szirup szerű, színtelen folyadék az elektromos cigarettákból kinyerhető gőzmennyiségért felel. Nagyon sokrétű egyébként a felhasználása, mivel a kozmetikai- és az élelmiszeripar is hatalmas mennyiséget dolgoz fel belőle évente a termékek állagának javításához. A növényi glicerin az ízeket, aromákat a propilén-glikolnál lényegesen gyengébben hordozza, de sokkal intenzívebb, tömörebb gőz érhető el a megfelelő mennyiségű használatával.

Alapok és bázisok: milyen arányban lesz jó az e-liquid?

Alapvetően három eltérő típusú alapfolyadékot különböztetünk meg attól függően, hogy milyen preferenciáid vannak a gőzölés során.

  • Füstbajnok keverék: 30% PG - 70% VG arányú, aminek köszönhetően hatalmas, tömör gőzfelhőket tudsz eregetni, de mindez sajnos az ízek rovására megy
  • Ízbajnok keverék: 70% PG - 30% VG Az előzővel ellentétben itt az ízeké lesz a főszerep, de nem fogsz olyan mennyiségű gőzt kapni
  • Egyensúly: 50% PG - 50% VG arány. Azoknak a legjobb választás, akik nem szeretnének lemondani a hangsúlyos ízekről és hatalmas gőzfelhőkről sem. Értelemszerűen soha nem lesz olyan intenzív, mint egy ízbajnok keverék, és nem lesz akkora gőz sem körülötted, mintha füstbajnokot használnál, de nem jár teljes lemondással sem.