Liquid-Aroma Blog

Mi okozhatja az e-cigi esetében az égett ízt?

Liquid-Aroma.hu
2023.12.05 18:13
Mi okozhatja az e-cigi esetében az égett ízt?

Az elektromos cigarettázás nem szól másról, mint a relaxálásról, kikapcsolódásról, a kellemes ízek élvezetéről és természetesen a gőzölésről. A folyamathoz használt készülék sokkal bonyolultabb, mint egy átlagos, hagyományos dohánytermék. Ezért is kell odafigyelni minden alkatrészre, különben olyan kellemetlen jelenségben lehet részünk, mint az e-cigi esetében érzett égett íz.

Az e-cigi használata közben érzett égett íz mögött több ok is állhat

Az elektromos cigarettákkal kapcsolatban számtalan kérdés felmerülhet. Az egyik ilyen például az, hogy meddig jó az e-cigi porlasztó, amit több tényező is befolyásol. Egy rossz alkatrész is eredményezhet égett ízt. Valószínűleg ezzel a jelenséggel már minden tapasztalt gőzölő, vaper találkozott még ha nem is túl szélsőséges mértékben. Sokszor szokás ezt még a “dry hit” kifejezéssel is illetni, amit magyarul talán úgy lehet a legjobban a lefordítani, hogy szárazütés, mivel az égett íz hirtelen, a semmiből, egyfajta ütésként érkezik.

Hogyan lehetséges ez? Ez egy nagyon kellemetlen érzés, amit akkor tapasztalhatunk, ha beleszívunk egyet a készülékbe, a fűtőspirál pedig nincs elegendő folyadékkal ellátva, így a pamut, vatta azonnal megég, elszenesedik, ez pedig egyenes út az égéshez. Ez elsőre erősen karcos lehet, a torok számára is rossz érzést kelthet. Ízben és szagban is egyből tapasztalni fogjuk a jelenséget, de legrosszabb esetben a torkunkban is égő érzést okozhat. Kevesebb lesz a gőz, de olykor még a készülék is kiadhat recsegő, sziszegő zajt.

Több oka is lehet a jelenségnek. Az egyik elsődleges az, hogy túl lassú magának a folyadéknak az áramlása az elektromos cigarettában. Az e-cigizés közben érzett égett íz megelőzésében fontos, hogy ne legyen túl magas a VG arány, mivel az lassíthatja a liquid mozgását. Ugyanilyen kiváltó ok lehet az is, ha a tank üres, mivel ilyenkor a fűtőspirál csak a száraz anyagokat melegíti fel, vagy éppen égeti meg. Az összeszerelésre is oda kell figyelni, mert ha a készülék nem rendeltetésszerűen, az előírtak szerint lett összerakva, az is könnyedén előidézhet szárazütést.

Mi a teendő, ha már megtörtént a baj?

Szélsőséges esetben egyes alkatrészeket is cserélni kell. Szerencsére például porlasztókat könnyen be lehet szerezni. A legjobb megoldás azonban az, ha a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Ajánlott gyakran tisztítani az egyes alkatrészeket, például, hogy elkerüljük, hogy a vatta eltömítsen egyes részeket. Túl magasra se állítsuk a teljesítményt, mert az égett íz egyik kiváltó oka között szerepel ez is. Jobb, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy elkerüljük ezt a jelenséget, mivel amellett, hogy kellemetlen, hosszú távon még káros is lehet az égett anyag belégzése.

A legjobban úgy kerülhetjük el az égett ízt, ha például változtatunk a PG-VG arányon, amit eddig használtunk. Figyeljünk oda arra is, hogy mindig időben töltsük újra az e-liquidet, nehogy a fűtőspirál már csak a vattát melegítse önmagában. A teljesítmény mindig optimális legyen, lehetőleg ne kísérletezzünk minél magasabb beállításokkal, mert az könnyen visszaüthet.

Mindig legyen otthon tartalék mindenből

Igaz ez az alkatrészekre is, de e-liquidből és alapléből sem árt, ha mindig van a közelben. Az elektromos cigarettázás egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen személyre szabhatjuk az egész élményt. Ha kérdésed van, keress minket bizalommal, és segítünk beszerezni a megfelelő eszközöket és kiegészítőket.

A szárazütés egy kellemetlen jelenség, amit könnyedén meg lehet előzni egy kis odafigyeléssel és minőségi alkatrészekkel.