Liquid-Aroma Blog

A porlasztó tisztítása: mire kell figyelni?

Liquid-Aroma.hu
2023.10.09 16:23
A porlasztó tisztítása: mire kell figyelni?

Az elektromos cigaretta készülék elsőre igazán bonyolult eszköznek tűnhet. Kiemelten fontos odafigyelni a karbantartására, ezért sem elhanyagolható például a porlasztó tisztítása. A feladat elsőre ijesztőnek tűnhet, de szerencsére minden egyes lépést el tudunk végezni mi magunk is otthon, profi kezek nélkül.

A porlasztó tisztítása könnyedén megoldható

Az elektromos cigaretta működése szempontjából talán az egyik legfontosabb alkatrész a porlasztó. Ennek segítségével lesz az aromából fogyasztható gőz, amit beszívunk, ízlelünk és végül kifújunk. Ha ez nem működik megfelelően vagy valami probléma adódik vele, akkor az elektromos cigaretta is szinte használhatatlan lesz. Ezért is fontos, hogy tudjuk megfelelően tisztítani.

A porlasztók élettartama alapból nagyon rövidnek számít a többi alkatrészhez képest. Egy igazán érzékeny, kényes elemről beszélünk, ami annak is “köszönhető”, hogy a folyamatos gőzölés során elkerülhetetlenül lerakódnak a visszamaradó anyagok benne. Átlagos használat mellett is havonta cserélni szokták, de ez nagymértékben függ magának a porlasztónak a minőségétől is. Az élettartam jelentősen meghosszabbítható, ha rendszeres a porlasztó tisztítása. A legjobb megoldás az, ha minden nap végén az alap porlasztókat egy fülpiszkálóval tisztítjuk meg.

Ezzel a napközben lerakódott szennyeződéseket még időben letakaríthatjuk. Megelőzzük a megszilárdulást, ami után már sokkal nagyobb kihívás a tisztítás. Ez az egész folyamat pár másodperc alatt elvégezhető, a hatása mégis hatalmas lehet, mivel hosszú távon garantáltan kifizetődő lesz a törődés. Ha magas VG-tartalmú liquidet gőzölünk, akkor pedig szinte kötelező ez a művelet. Érdemes minél hamarabb a mindennapi rutin részévé tenni a tisztítást, mivel így rengeteg kellemetlenséget meg lehet előzni.

A porlasztók intenzív tisztítására is szükség lehet

Természetesen, ha már a takarítás sem segít, minőségi porlasztókat be lehet szerezni kínálatunkból, így az utánpótlás is azonnali lesz. Sokszor nem elegendő a mindennapos tisztítás fülpiszkálóval, ezért ajánlott a még intenzívebb módszer. Erre akkor is szükség lehet, ha valamilyen “építhető” porlasztónk van, mint amilyen az RDTA, RDA, RTA és RBA tankok. Itt már több eszköz kell, ugyanis áztatásos tisztítást fogunk alkalmazni.

Ehhez szükség van egy edényre, papírtörlőre, gyógyszertárban kapható finomszeszre (mint amilyen az etil-alkohol) és persze csapvízre. Még a porlasztó tisztítása előtt távolítsuk el a vattát és a tekercset. Ha ezt elfelejtjük, akkor a vatta később nehezebben fogja tudni felszívni az liquidet. Érdemes a folyamatot precízen elvégezni, mert azzal tudjuk leoldani a legkisebb szennyeződéseket is.

Az intenzív tisztítás folyamata

Az első lépés, hogy a szeszt a tálba töltsük. A porlasztót az alkohollal teli tálba kell helyezni, majd legalább fél napig ázni hagyjuk. Egyszerre több porlasztót is elhelyezhetünk benne, hogy hatékonyabb legyen a folyamat. Ezt követően folyó meleg víz alatt kell tisztítani egy-két percig. Ha ez megvan, akkor egy-két órára tiszta vízzel teli tálba kell rakni a porlasztó(ka)t. Megismételjük a meleg vizes átmosást, majd papírtörlővel töröljük át a porlasztót és fújjuk ki belőle a vizet. Végül egy éjszakára érdemes a szabad levegőn hagyni, hogy teljesen megszáradjon.

Néhány egyszerű lépésről beszélünk, de érdemes pontosan követni őket, mivel csak így garantálható a megfelelő tisztítás. Ha pedig már a takarítás sem segít, akkor ideje beszerezni egy újat vagy kicserélni a meglévőt. Ha kérdésed van, keress minket bizalommal.