Liquid-Aroma Blog

Az elektromos cigaretta működése: hogyan épül fel?

Liquid-Aroma.hu
2023.05.05 11:04
Az elektromos cigaretta működése: hogyan épül fel?

Az elektromos cigaretta működése sokakban kérdéseket szokott felvetni: hogyan keletkezik a gőz? Egyáltalán milyen alkotóelemekből áll össze az egész gépezet? Mi az, amire feltétlenül oda kell figyelni? Számtalan kérdés, pedig a többség teljesen természetesnek veszi az elektromos cigaretta használatát és működtetését.

Az elektromos cigaretta működése: egyáltalán mi ez az eszköz?

Az e-cigaretta tulajdonképpen egy olyan, akkumulátorral működő eszköz, ami teljes mértékben belélegezhető gőzt bocsát ki. Fontos kihangsúlyozni, hogy gőzt, nem pedig füstöt. Az eszközhöz tartozó aksik kapcsán érdemes elolvasni a cserélhető akkumulátorokról szóló cikkünket. Az elektromos cigaretták egyáltalán nem égetnek dohányt, továbbá kátrányt és szén-monoxidot sem termelnek, ami a dohányfüst két legkárosabb eleme a gyakorlatban.

Maga az eszköz működése során egy folyadékot, úgynevezett e-liquidet melegít fel. Ehhez az elemhez szükség van propilén glikolra (PG), növényi glicerinre (VG) és természetesen az aromára az ízesítéshez. Ízlés és igény szerint ezeket tartalmazhatnak nikotint is, de léteznek teljesen nikotinmentes aromák is. Amikor a szánkba helyezzük a készülék szipkáját és beleszívunk, akkor a fűtőelem elpárologtatja a folyadékot, ennek következtében keletkezik a gőz, amit be fogunk lélegezni. Többféle elektromos cigaretta is elérhető a piacon, más-más kialakításban és formában. Van, amelyik a hagyományos cigire hasonlít, de némelyik inkább szivarra, pipára vagy USB-meghajtóra.

Hogyan épül fel egy elektromos cigaretta?

Az első és legfontosabb az akkumulátor. Minden elektromos cigarettázónak gondoskodnia kell a megfelelő akkuról és töltőről, hogy mindig gördülékeny legyen a gőzölés. Ez az eszköz táplálja az egész elektromos cigarettát, vannak beépített változatok, de a többség általában teljesen cserélhető.

A következő szintén fontos tényező, amiről már beszéltünk, az az e-liquid. Ez három alkotóelemből áll össze: maga az aroma, a növényi glicerin és a propilén glikol. Van rá lehetőség, hogy nikotint is tartalmazzon, de ez is teljesen személyre szabható. Akár nulla is lehet a nikotintartalom, de nagyon magas arányban is tartalmazhatja. Az aromák azok, amelyeket számtalan ízben és kiszerelésben lehet elérni. A hagyományos, népszerű gyümölcsös ízektől kezdve a különböző kombinációkon át egészen az egzotikus mixekig mindennel találkozhatunk.

Az elektromos cigaretta további alkotóelemei:

A tank, ami szintén több részből állhat, mint a palást, a porlasztó és a szipka.
Szipka: ez egy műanyag elem a tank tetején, ezen keresztül tudunk szívni egy slukkot.
Palást: körbeöleli a porlasztót és ennek az űrtartalma dönti el, hogy mennyi folyadék fér a tankba.
Porlasztó: felmelegíti az e-liquidet, ami így elpárolog és belélegezhetjük gőz formájában.

Nem mindegy, mit honnan szerzünk be

A vásárlás során érdemes odafigyelni arra, hogy pontosan melyik terméket hol vásároljuk meg. Mindenképpen kerüljük el a jelöletlen eszközöket, valamint az olyan webáruházakat, amelyeknek a háttere eléggé megkérdőjelezhető. Könnyen bele lehet futni rossz minőségű termékekbe, leginkább a távol-keleti webáruházak esetén. Sokkal megbízhatóbb választás, ha hazai webshopot keresünk fel inkább és ott böngészünk. Ha kérdésed van vagy nem tudod, melyik elektromos cigarettával kapcsolatos kiegészítőt vagy aromát válaszd, keress minket bizalommal.