Liquid-Aroma Blog

Az ízvakság okai és megelőzése

Liquid-Aroma.hu
2022.10.18 09:56
Az ízvakság okai és megelőzése

Az ízvakság egy igazán kellemetlen jelenség tud lenni. Az egyik percben még nyugodtan élvezzük az elektromos cigarettába töltött arománkat, nyugodtan pöfékelünk, majd a következőben érezzük, hogy valami megváltozott. Egyik pillanatról a másikra eltűnik a kedvenc ízünk, semmit sem érzünk, csupán az emléke marad meg.

Egyszerre ijesztő és frusztráló, pláne, ha első alkalommal esünk át ízvakságon. Szerencsére pánikra semmi ok, csupán minket is elért az elektromos cigarettázók egyik rémálma. Sajnos az e-cigizők között gyakran előfordul, hogy részlegesen vagy teljesen eltűnik az ízérzékük.

Mi is az az ízvakság? Kell-e aggódnom?

Gyorsan leszögezzük és megnyugtatunk mindenkit: az ízvakság nem egy végleges állapot, magától elmúlik idővel. Érdemes rá felkészülni, hisz bárkivel előfordulhat például egy ferde estén, de túlságosan aggódni nem szükséges. Az ízvakság nem más, mint az ízlelőbimbóink túlterhelése és megfáradása. Ahogy a testünket is képesek vagyunk nikotinnal sokkolni, ezért is ajánlunk nikotinmentes alapfolyadékokat, úgy az ízekkel is képesek vagyunk szervezetünket sokkolni.

Ilyenkor az történik, hogy agyunk egyszerűen leállít minden, az aromából származó információ feldolgozását. Az esetek többségében nem tart tovább 1-3 napnál, de súlyosabb esetben, amikor túlzásokba esünk, ez kitarthat akár 12-14 napig is. Időigényes, mivel ízlelőbimbóinkat szinte folyamatosan használjuk, így a regenerálódás is sokkal lassabb.

Az ízvakságról elmondható, hogy összességében nem egy betegségről beszélünk, csupán egy tünetről, ami megelőzhető és kezelhető. A közhiedelemmel ellentétben ez nem csak az elektromos cigarettázókat sújtja, ugyanis sok más módon is sokkalhatjuk az ízlelőbimbókat.

Mi okozza az egész jelenséget?

Nemcsak egy kiváltó oka lehet az ízvakságnak, hanem többféleképpen is kialakulhat. Mindegyikről elmondható, hogy a felhasználó a felelős minden esetért, amiért általában a rosszul berögzült szokások okolhatóak. Ilyen például, ha túlságosan erős ízű liquideket választunk, de az erősségen kívül az is sokkolhat, ha túl édes. Kivételt képeznek a nagyon mentolos aromák, mivel ezek inkább nyugtatják a receptorokat. Mindig próbáljunk a megelőzésre koncentrálni, de ezenkívül még sok hasznos tippet találhatsz blogunkon.

További kiváltó ok, ha nem elég változatos az e-cigizési szokásunk. Ha folyamatosan ugyanazt az erős ízt használjuk, akkor ezzel gyakorlatilag szőnyegbombázzuk az ízlelőbimbókat, így először egy íztől, majd az összes többitől is el kell köszönnünk. Ennek a másik véglete, a gyakori váltás is veszélyes lehet, itt arra gondolunk, ha egy nap több különböző aromát használunk. Figyeljünk oda, hogy ne magas teljesítményen túl meleg gőzt lélegezzünk be, és igyunk elég folyadékot. A dehidratáció ugyanúgy hozzájárul az ízvakság kialakulásához.

Hogyan előzzük meg az ízvakságot?

Nagyon sok betegség, tünet elkerülhető csupán megelőzéssel. Nincs ez másképp az ízvakság esetében sem, hisz csak pár apró változtatásra, szokásaink csiszolására van szükség. Ne ragadjunk le egy íznél, próbáljuk bővíteni tárházunkat, de ne túl gyorsan. Egy nap próbáljunk meg csak egy ízt használni, és figyeljünk oda a gőz hőmérsékletére. Pár naponta váltsunk egy másik ízre, hogy ízlelőbimbóink is érezzék a változatosságot, és ne fáradjanak el egyhamar. Ha segítségre van szükség, hogy ez a változatosság adott legyen, nem kell aggódni, webáruházunkból mindenki betárazhat a különböző aromákból.