Liquid-Aroma Blog

Káros-e a nikotinmentes cigi? Mi a helyzet az elektromos cigikkel?

Liquid-Aroma.hu
2023.03.15 11:55
Káros-e a nikotinmentes cigi? Mi a helyzet az elektromos cigikkel?

Az elektromos cigarettázást nagyon sokan azért kezdik el, mert szeretnének elindulni a leszokás útján, amihez tökéletes első lépés az, ha leváltjuk a hagyományos cigarettákat. Természetesen még így is rengeteg kérdés merül fel az elektromos termékekkel kapcsolatban, az egyik legtöbbször feltett kérdés az, hogy káros-e a nikotinmentes cigi? Egyáltalán honnan tudjuk, hogy nikotinfüggők vagyunk?

Kezdjük az elején: káros-e a nikotinmentes cigi?

A függőséget elsősorban a nikotin okozza, mivel a szervezet elég hamar nikotinfüggővé válik. Így ha kihagyjuk ezt az egyáltalán nem fontos összetevőt a liquidből, akkor semmilyen addikciót eredményező anyagot nem fog tartalmazni a folyadék. Természetesen veszélyekkel még így is találkozhatunk, de az már nem a nikotinnal függ össze, hanem például olyan “betegség” leselkedhet ránk, mint az ízvakság, amit szerencsére megelőzhetünk. Fontos azonban kiemelni, hogy a nikotinmentes e-cigiben nincs addikciót kiváltó anyag, így nyugodtan fogyaszthatjuk.

Ez nem azt jelenti, hogy olyan lesz innentől az aroma, mintha koffein nélkül innánk a kávét, a nikotin teljesen opcionális, aromákat elsősorban az ízük miatt fogyasztunk, nem pedig a szervezet függősége által kiváltott “éhség” miatt. Ez egy hatalmas különbség a hagyományos cigarettához képest. Az egyik általános ajánlás az, ha valaki éppen most tér át a hagyományosról az elektromosra, hogy a nikotin mennyiségét folyamatosan kell csökkenteni, így kellemesebb lesz a leszokás, kevésbé terheli meg a függő szervezetet. Természetesen felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán honnan tudhatjuk azt, hogy nikotinfüggők vagyunk?

A nikotinfüggőségnek egyértelmű jelei vannak

Az elektromos cigarettázás elkezdése, valamint az áttérés hagyományosról elektromosra egyáltalán nem zökkenőmentes, érdemes olvasni pár útmutatót és tippet az elinduláshoz. A nikotinfüggőség egyik legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy nagyon sokan nem is tudják, hogy már a függőség rabul ejtette őket. A legtöbben úgy gondolják, hogy a cigarettát bármikor le tudják tenni, csupán egy döntés kell hozzá, de a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. A WHO rendelkezik ajánlásokkal, amelyek alapján mi magunk is kideríthetjük, nikotinfüggők vagyunk-e. Ha az alábbiak közül legalább három teljesül az elmúlt 12 hónap alapján, akkor nagyon valószínű, hogy egy függővel van dolgunk.

Az első ilyen jel, hogy a dohányzás után erős sóvárgás vagy vágy van jelen. Az is ugyanúgy a függőség jele, ha megpróbáljuk csökkenteni a naponta elszívott szálak mennyiségét, de az semmiképpen sem akar összejönni. Ha egy ideig nem dohányzunk és jönnek az elvonási tünetek, mint a sóvárgás, koncentráltsági zavarok, éhség, irritáltság, az is a nikotinfüggőség jele.

A másik véglet is ennek a jele, ha folyamatosan növelnünk kell a mennyiséget, hogy ugyanazt a hatást érjük el. A nagy fokú függőség jele az, ha a társasági tevékenységek és a kötelességek elhanyagolása is jelentkezik a dohányzás érdekében. Az egészségügyi kockázatok ellenére folytatott dohányzás is a nikotinfüggőség valószínűségét erősíti.

A nikotinfüggőség káros hatásai

A legnagyobb veszélyt a dohánynövényben lévő alkaloida okozza. Sajnos a nikotin valójában kifejezetten mérgező: növeli a vérnyomást, a pulzusszámot, a vércukor-szintet és szapora légzést okoz.

A nikotinmentes e-cigi ezzel szemben egyáltalán nem okoz függőséget, bármikor letehetjük, valamint még az illata és a fogyasztása is kifejezetten kellemes tud lenni. Ha úgy döntesz, ideje váltani vagy kérdésed van, keress minket bizalommal.