Liquid-Aroma Blog

Miért fontos az e-liquid szavatossága?

Liquid-Aroma.hu
2023.03.03 10:19
Miért fontos az e-liquid szavatossága?

Az ideális elektromos cigarettázáshoz számtalan kiegészítőre és eszközre van szükség, de talán az egyik legfontosabb alkotóelem nem más, mint az e-liquid. Ez adja az egész gőzölés különlegességét, egzotikus és hagyományos ízek várnak ránk, valamint egyedi kombinációk. Ezért is fontos az, hogy odafigyeljünk a kezelésére, és fontos maga az e-liquid szavatossága is.

Meddig tartható a tankban és mi történik, ha lejár az e-liquid szavatossága?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egyáltalán miért fontos az e-liquid szavatosságáról beszélni. Pedig ahogy nagy figyelmet kell fordítani a cserélhető e-cigi akkumulátorokra, úgy a koncentrátumokról sem szabad megfeledkezni. Például akik azért elektromos cigarettáznak, mert szeretnének teljesen leszokni a dohányzásról, ők egyre kevesebb alkalommal veszik elő az eszközt, náluk már jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mégis meddig őrzi meg a minőségét az aroma.

Például kevesen tudják, de öt napnál tovább nem érdemes benne hagyni a tankban a mixtúrát, mert idővel rossz szaga és íze lesz az oxidációnak “köszönhetően”. Ezért is fontos az, hogy az elektromos cigaretta karbantartását és tisztítását egyáltalán ne vegyünk félvállról. Ha mégis megfeledkezünk róla, akkor az e-liquid megromlásának elég egyértelmű jelei vannak. Például megváltozik a folyadék színe és állaga, a szaga kellemetlen és szúrós lesz. Nikotinos koncentrátumok esetén megfigyelték azt is, hogy a romlás során barnás színűvé változnak.

Egyelőre kevés tanulmány foglalkozott azzal, hogy milyen hatása lehet annak, ha lejárt szavatosságú e-liquidet fogyasztunk, de az biztos, hogy egy szippantás is bőven elvenné a kedvünket a vape-eléstől.

Az e-liquid szavatossága az előírásokon is múlhat

Az elektromos cigarettázásnak többféle módja van, amihez számtalan kiegészítő és útmutató érhető el. Nálunk is olvasható több trükk, tipp és tanács a helyes e-cigizéshez. Az e-liquiden hatalmas hangsúly van, amely állapotára mindig oda kell figyelni. A koncentrátumokról érdemes tudni, hogy a torokhatásért és az ízintenzitásért a propilén-glikol, azaz a PG a felelős. A gőz termeléséről pedig a növényi glicerin, a VG gondoskodik. Mindkettő esetében elmondható, hogy legalább két évig megőrzik minőségüket. Íztől függetlenül minden aroma szavatossági ideje megegyezik a bázisfolyadékokéval, esetünkben két évvel.

Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a két év csak akkor érvényes, ha betartjuk a tárolási előírásokat. Mindig zárt üvegben, a tűző naptól védett helyen kell tartani. Azzal is számolni kell, hogy a vákuumcsomagolt üvegbe a bontás után levegő kerül, ami lerövidíti a szavatosságot.

Ha hosszú távra szeretnénk megőrizni az e-liquid minőségét, akkor mindig hűvös, száraz és a fénytől védett helyen tároljuk. A legjobb az, ha szobahőmérsékleten és sötét helyiségben tartjuk az üvegeket. A nyári kánikulában erre pláne oda kell figyelni, ha nem szeretnénk, hogy a napsütés hazavágja az aromáinkat.

Vannak olyan aromák, amelyeknél előírás az, hogy hűtőben tároljuk őket, de azért a fagyasztót hagyjuk ki a történetből, mert azzal átesünk a ló túloldalára, és szintén az e-liquid minőségének árthatunk.

Csak minőségi e-liquidet vásároljunk

Természetesen sok múlik azon is, hogy honnan és milyen aromát vásárolunk. Érdemes elkerülni az “olcsó”, távol-keleti webáruházakat, mivel ott sokkal lazábbak a minőségbiztonsági előírások, így azok az e-liquidek gyorsabban is mennek tönkre. Ha kérdésed van, vagy a lehető legjobb helyről szeretnél vásárolni, keress minket bizalommal.