Liquid-Aroma Blog

Vape tippek kezdőknek: miért érdemes váltani?

Liquid-Aroma
2024.04.10 09:55
Vape tippek kezdőknek: miért érdemes váltani?

Az elektromos cigarettázás népszerűsége az elmúlt években nagymértékben megnövekedett. Ez egyáltalán nem meglepetés, pláne, ha a hagyományos dohánytermékekhez hasonlítjuk a vape-et. Egészségesebb, teljesen személyre szabhatjuk és több lehetőség közül lehet válogatni. Vape tippek kezdőknek is egyaránt elérhetőek.

Vape tippek kezdőknek: nem egyszerű a váltás

Ha valaki évek óta hagyományos dohánytermékeket fogyaszt, akkor számára igazi kihívás lesz a váltás. Első ránézésre, kívülállóként csak annyi eltérést láthatunk, hogy nem füst, hanem gőz távozik egy külön erre a célra használatos eszközből. Pedig ha valaki egy kicsit jobban betekint az elektromos cigarettázásba vagy megteszi az első lépéseket a váltáshoz, akkor láthatja, hogy ez bizony egy sokkal összetettebb folyamat. A hagyományos cigi esetében nem sok íz érhető el. Az már önmagában egy nagy újdonság, hogy a vape esetében olyan aromák is kaphatóak, amelyek mind az 5 érzékünkre hatnak.

Ez az egyik legnagyobb különbség. Több tucat gyártó több száz aromái, koncentrátumai közül lehet válogatni. Elérhetőek “egyszerűbb” ízek, amelyek egy, maximum kettő gyümölcs egyvelegét tartalmazzák, de találkozhatunk extrém, egzotikus kombinációkkal is, vagy éppen olyat is választhatunk, amelyik például a kubai szivar ízvilágát hozza el számunkra. Ráadásul ehhez még hozzájön az is, hogy az aromákat különböző módon kell kezelni, előkészíteni. Van olyan, ami többnapos érlelési idővel rendelkezik még mielőtt elfogyasztanánk. Ezenfelül ott vannak még a Shortfill és Longfill koncentrátumok, amelyeket csak össze kell keverni alapfolyadékkal, felrázni és máris kezdődhet a gőzölés.

Erősen ajánlott kísérletezni az új ízekkel, nem érdemes leragadni egy-kettő arománál, bátran próbáljuk ki az újdonságokat is. Az is egy nagy eltérés, hogy a liquidek többsége nikotinmentes. A zökkenőmentes váltás érdekében választhatunk nikotinos változatot is, majd idővel csökkentjük a nikotintartalmat. Az is egy nagy kérdés, hogy mégis hogyan kell a gőzt fogyasztani. Általában két stílust különböztetünk meg: DTL (egyből a tüdőbe) és MTL (szájban tartva, majd onnan a tüdőbe). Mind a kettőt ajánlott kipróbálni, mielőtt döntünk.

Odafigyelni az eszközökre, kiegészítőkre

Érdemes további tippeket olvasni, mivel a vape tippek kezdőknek közé tartozik az is, hogy a készülékre kiemelten oda kell figyelni. Ez az egész gőzölés alapja, ha az e-cigi nem működik, akkor nem tudunk relaxálni sem. Ajánlott rendszeresen karbantartani, tisztítani. Legalább a nap végén leülni és pár percet rászánni a takarításra, de a legjobb, ha minden gőzölés után eltávolítjuk a különböző szennyeződéseket. Oda kell figyelni például a porlasztóra, ami kifejezetten fogyóeszköznek számít.

A készülék megfelelő kezeléséhez tartozik az is, hogy mennyi liquidet töltünk a tartályba. Ha pedig koncentrátum, a tárolásra is oda kell figyelni: ne rakjuk ki az üvegcséket olyan helyre, ahol közvetlen napfény éri őket, mert akkor hamar megromolhatnak.

Ne ragadjunk le egy-két íznél

Egészségügyi okai is vannak annak, hogy ajánlott változatos ízpalettát fenntartani magunknak. Ha folyamatosan ugyanazt az egy-két aromát használjuk, akkor az ízlelőbimbóink elfáradhatnak és ízvakság alakulhat ki. Ez annyit jelent, hogy ideiglenesen elveszítjük az ízlelési képességünket, ami elsőre nagyon ijesztő tud lenni. Hogy ezt elkerüljük, váltogassuk az ízeket sűrűn.

A webáruház kínálatából mindent könnyedén be lehet szerezni, amire egy kezdőnek szüksége lehet.